Van een biedingsstrijd rond Heineken is nog weinig te merken. Maar het wordt wel tijd voor een echte aandeelhoudersdemocratie bij de Nederlandse wereldbrouwer, vindt Patrick Beijersbergen.

Bierbrouwer Heineken wijst een overnamebod van concurrent SABMiller af. Eerder dit jaar was er al het gerucht dat AB InBev interesse had in Heineken. Is er een biedingsstrijd aanstaande? Aan de beurskoers te zien niet.

Heineken is een geweldig sterk merk. Dat maakt dat een bod een flinke premie op de beurswaarde zal moeten neerleggen. Toch reageerde de koers maandag maar met een bescheiden plusje op het bericht. In de afgelopen twaalf maanden deed het aandeel het nauwelijks beter dan de AEX-Index.

Dat heeft alles te maken met de beschermingsconstructie. De familie Heineken controleert het bedrijf met slechts een kwart van de uitstaande aandelen, via de beruchte getrapte constructie met Heineken Holding. Het wordt steeds meer de vraag of de minderheidsaandeelhouder die de familie feitelijk is de meerderheid geen tekort doet door zo resoluut voor een eventuele overname te gaan liggen.

Beleggers niet sentimenteel over Heineken

Driekwart van de beleggers in aandelen Heineken en Heineken Holding zal er minder sentimenteel in staan. ‘Money Talks’ in dit soort zaken.

De familie De Groen was ook lange tijd fel tegen een overname van hun familiebedrijf Grolsch. Totdat SABMiller een bod op tafel legde dat ruim 84 procent boven de beurskoers lag. Die prijs brak elk verzet. Als iemand veel, mogelijk zelfs te veel, wil betalen, moet je een wel heel goede reden hebben om niet te verkopen.

Met een overnamepremie van 84 procent zou het aandeel Heineken 110 euro opleveren. Moet de familie een dergelijk bod in de wind slaan? Dat lijkt economisch niet rationeel. De meeste beleggers zouden een bod boven de 100 euro voor Heineken juichend accepteren.

Het alternatief is namelijk dat SABMiller zelf wel eens zou kunnen worden overgenomen door AB Inbev. Een samengaan van de nummers één (Beck’s, Budweiser, Corona) en twee (Coors, Grolsch, Miller) zou van Heineken een nummer twee op de wereldbiermarkt maken met een onoverkomelijke achterstand. Voor eeuwig vechtend tegen de Bierkaai, daar worden aandeelhouders ook niet vrolijk van.

Zonder de getrapte beschermingsconstructie zou het aandeel Heineken nu aanzienlijk hoger staan. Het wordt tijd voor echte aandeelhoudersdemocratie bij Heineken.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’. Hij heeft geen positie in Heineken, SABMiller en AB Inbevr

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl